Den Dollywood - Alleen de naam is al leuk

28 februari '23

Den Dolder heeft een eigen bioscoop waar één keer per twee weken een filmweekend wordt georganiseerd. Dit wordt mogelijk gemaakt door maar liefst 30 vrijwilligers die Den Dolder en de WA-Hoeve een warm hart toedragen. Vanessa is penningmeester, vrijwilligerscoördinator, sleutelbeheerder en ze draait filmdiensten. Dat doet ze al vanaf 2019 en voorlopig is ze nog niet van plan te stoppen.

“We halen er met elkaar heel veel plezier uit om dit te doen. Vrijdagavond is er een film voor volwassenen en op zondag is het kidsmiddag en wordt een kinderfilm afgespeeld. We verzorgen koffie en thee met een koekje en voor de kinderen is er popcorn. Alles is bij de entreeprijs van 5 euro inbegrepen.”

image alt

Al 5 jaar filmplezier

In 2017 werd op initiatief van de Stichting WAardevol Den Dolder het plan bedacht om de oude collegezaal in het directiegebouw in te richten als filmzaal. Door een groepje enthousiaste vrijwilligers werd de boel opgeknapt en aangekleed met echte filmstoelen. Nu biedt de zaal ruimte aan maximaal 49 mensen. Dit in verband met de regels van de brandweer. Vanessa: “Den Dollywood wordt steeds bekender en drukker bezocht. We zien soms dezelfde mensen, maar het publiek wisselt grotendeels. Het hangt ook af van welke film we draaien.”

image alt

Begaan met het dorp en de WA-Hoeve

“De 30 vrijwilligers zijn er niet alleen maar om filmavonden te draaien”, legt Vanessa uit. “Er is meer werk aan de winkel. Zo is er een programmeringscommissie die licenties regelt en bepaalt welke films er draaien. De grafisch ontwerpers maken nieuwsbrieven en flyers en met elkaar verspreiden we die flyers vervolgens in Den Dolder. Allemaal zijn we begaan met deze WA-Hoeve en Den Dolder.”

Niet alleen maar een filmpje kijken

Als je het programma van Den Dollywood bekijkt, zie je dat het aanbod gevarieerd is. Volgens Vanessa zijn vooral de documentaires erg in trek. “Grutto, The Hidden Life of Trees en de film over Louis van Gaal werden erg goed bezocht. Omdat we een totaalbeleving willen creëren, nodigen we soms iemand uit. Toen we de film van Brandweerman Sam draaiden, kwam de brandweer langs en mochten de kinderen rondsnuffelen bij de brandweerauto. Een boswachter kreeg het woord voorafgaand aan de film The Hidden Life of Trees.”

image alt

Het is fijn iets bij te dragen aan de maatschappij

“Ik ben niet vanaf het begin betrokken geweest, maar toen ik ervan hoorde wilde ik wel gelijk meehelpen. Het is fijn om iets bij te dragen aan de maatschappij en Den Dollywood is een heel mooi initiatief voor een dorp waar niet zoveel te doen is. Ik heb niet veel ambities, maar ik hoop dat we blijven bestaan en dat we blijvend mooie activiteiten mogen bieden voor Den Dolder en omliggende gemeenten.”

image alt

Tot slot

“Dat Bosch & Hei, de nieuwe woonbuurt, hier komt vind ik goed. Het gebied is prachtig om te wonen en deze plek zal met de komst van nieuwe bewoners ook weer een andere dynamiek krijgen en hopelijk meer bij het dorp gaan horen.”

  Meer nieuws
  Ga naar website Den Dollywood