De geschiedenis van Bosch & Hei

Karakteristieke monumentale panden tussen statige bomenlanen en uitgestrekte heidevelden maken Bosch & Hei tot een unieke plek. De WA Hoeve is meer dan 100 jaar geleden als instelling voor de (geestelijke) gezondheidszorg opgericht en heeft alleen al 10 monumentale panden op de historische middenas. BPD gaat met behoud van deze rijke cultuurhistorie én het monumentale groen een gebied maken waar je woont, werkt, recreëert of misschien wel uit eten gaat.

Bewoond geeft een veilig gevoel

Vanaf 2019 is BPD eigenaar van de Historische Middenas. Met het verkrijgen van deze locatie, werden we ook direct verantwoordelijk voor de omgeving en de gebouwen die er staan. Om de kwaliteiten van het gebied te behouden, worden de meeste panden (tijdelijk) bewoond door oppassers. De gebouwen blijven voldoende functioneel en we houden het gebied schoon, heel en veilig. De twee hofjes met de voormalige zusterwoningen worden bewoond en zijn in bezit van Woongoed Zeist.

Ook groene historie gekoesterd

Ook in de natuur zie je de rijke historie terug. Monumentale bomen sieren de omgeving die de afgelopen 100 jaar van een heidevlakte tot een bosrijk gebied is getransformeerd. Nieuwe ontwikkelingen worden ingepast in de bestaande omgeving en tegelijkertijd worden ecologische verbindingen gemaakt door zowel boszones als heidevelden onderling met elkaar te verbinden. Daarmee wordt de leefomgeving van de dieren nog aantrekkelijker gemaakt.

Wist je trouwens dat het ecoduct ‘Op Hees’ het mogelijk maakt voor de dieren, zoals das, vos en ree, om van deze plek vrij te bewegen richting het prachtige terrein van de voormalige Vliegbasis Soesterberg en naar de uitgestrekte Soesterduinen?

In contact blijven

Hoe bijzonder is het dat je op een plek met zo’n rijke historie kunt komen te wonen of werken. Het duurt nog even voor het zover is. Mocht je er zeker van willen zijn dat je niets mist, meld je dan aan als belangstellende. We houden je op de hoogte.

Meer weten? Bekijk de veel gestelde vragen
Hoe zien wij Bosch & Hei Meer over de visie