Levend erfgoed op de WA Hoeve

25 oktober '22

Een prachtig gezicht, de schapen die we twee maal per jaar over de heide van de Willem Arntsz Hoeve zien lopen, maar hoe zit dat nou precies?

Een rondtrekkende kudde als ecologische verbinding

In Nederland zijn er veel kleine natuurgebieden. En in kleine natuurgebieden is het lastiger voor planten en dieren om een levensvatbare populatie op te bouwen, om genoeg uitwisseling te hebben met soortgenoten. Daarom is ecologische verbinding zo belangrijk. Dat kan bijvoorbeeld via een ecoduct of een natuurcorridor. Maar ook een kudde schapen vormt een ecologische verbinding. Door van gebied naar gebied te lopen, vervoeren de schapen in hun vacht beestjes, sporen en zaden van het ene gebied naar het andere.

In het voor- en najaar loopt schapenherder Clemens vanaf Bennekom over de verschillende natuurgebieden en landgoederen op de Utrechtse Heuvelrug en de Zuid-Veluwe, om zijn kuddes te laten grazen. En zo ook al jaren over de heide van de Willem Arntsz Hoeve. Hij kent de heide ondertussen op zijn duimpje en vertelde ons ook waarom de heide hier zo speciaal is.

vragen? Neem contact op
  Nieuwsoverzicht